De woongroep

Welkom bij 45+ Woongroep Zandroos

Waar kun je ons vinden?

Sinds juni 2019 wonen we aan de rand van Diever in de nieuwe wijk Kalterbroeken. Ons complex bestaat uit 22 woningen, zowel huur als koop. De koopwoningen zijn 100 en 90 m2, de huurwoningen 70 m2. Deze laatste vallen onder de huursubsidiegrens. De woningen hebben allemaal een woongedeelte met open keuken, een badkamer, twee slaapkamers en een schuifpui. Er zijn boven- en benedenwoningen, de 100 m2 woningen bestaan uit één woonlaag.

Ons mooie appartementengebouw is energieneutraal en duurzaam gebouwd. Stroom komt grotendeels van de zonnepanelen en warmte van de warmtepompen. We hebben een gemeenschappelijke ruimte om elkaar te ontmoeten en een gemeenschappelijke tuin om samen in te werken, samen van te genieten en samen uit te eten.

En, als we één stap over de grens van onze eigen grond zetten, zijn we meteen in een nog maar kortgeleden aangelegde boomgaard van de gemeente, die wij samen met Landschapsbeheer Drenthe mogen onderhouden. Een paar stappen verder lopen we zomaar in de ecozone van Natuurmonumenten of in het natuurgebied Het Drents Friese Wold.

Hoe is het zo gekomen?

In 2009  kwam in een mannengespreksgroep de vraag aan de orde : hoe te leven en te wonen bij het ouder worden? Daaruit is de Vereniging Seniorenwoongroep Zandroos ontstaan.  

Wie zijn wij?

Wij zijn een groep van actieve, spirituele en milieubewuste 45-plussers, zowel alleenwonenden als stellen. Wij willen de vruchten plukken en met elkaar delen van opgedane levenservaring, kennis en vaardigheden. En dat niet alleen met elkaar, maar ook met onze omgeving. We willen activiteiten ontplooien, passend bij ieders leeftijd en levensstijl. We willen betrokken (maar geen professioneel verzorgende) buren zijn met behoud van ieders privacy.

Duurzaam, ecologisch en spiritueel zijn belangrijke begrippen voor ons.

Spiritueel, omdat wij vinden dat er meer is tussen hemel en aarde , dat er ook een niet-materiële werkelijkheid is. We volgen niet een bepaalde stroming.

Duurzaam en ecologisch, omdat we ons er van bewust zijn dat er géén Planeet B is. We voelen ons dan ook erg verantwoordelijk voor de materiële werkelijkheid. Zo gebruiken we bijv. zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten en hebben afspraken over het milieuvriendelijk inrichten van de woning (vloer, verf, straling, eco-wifi).

Onze speerpunten komen met name tot uitdrukking in onze grondsteenspreuk die is ingemetseld in de hal van onze gemeenschappelijke ruimte De Roos.

Huisdierenbeleid

Huisdieren zijn welkom, mits ze geen overlast veroorzaken. Ons uitgangspunt is wel dat er niet meer dan zes buitenkatten zijn, die ’s nachts binnen blijven. Als er een wens is voor een nieuw huisdier, kijken we met elkaar wat wij en onze naaste omgeving aan kunnen.